Installed, but not working

Need help with MPD?
Post Reply
dongtuuyenblackpeony
Posts: 1
Joined: June 12th, 2019, 10:42 am

Installed, but not working

Post by dongtuuyenblackpeony » June 12th, 2019, 10:43 am

Getting mpd to work after installation.

Installing to a server in my home network. Plan to run players like Ario on my client machines. Installed to the headless Ubuntu server from the repo with "#apt install mpd" version: Music Player Daemon 0.19.12. Installed Ario to the client machines also with apt.

The problem: the mpd daemon seems to run and Ario seems to connect and display my music and songs "seem" to play, but no sound from my speakers. Tested client machine with "sound" and got normal output. Also got Rhythmbox to play music normally from my old "sheeva plug" server running mt-daapd and it also works normally.

My /etc/mpd.conf file with commented out parts omitted:

music_directory "/home/ron/datax/music"

playlist_directory "/home/ron/datax/playlists"

db_file "/var/lib/mpd/tag_cache"

log_file "/var/log/mpd/mpd.log"

pid_file "/run/mpd/pid"

state_file "/var/lib/mpd/state"

sticker_file "/var/lib/mpd/sticker.sql"

user "mpd"

# Static IP address of the server
bind_to_address "192.168.1.187"

port "6600"

auto_update "yes"

input {
plugin "curl"
# proxy "proxy.isp.com:8080"
# proxy_user "user"
# proxy_password "password"
}

audio_output {
type "pulse"
name "MPD"
# server "192.168.1.148" # optional
# sink "remote_server_sink" # optional
}

filesystem_charset "UTF-8"

id3v1_encoding "UTF-8"

********************************

Server outputs:

# service mpd status
● mpd.service - Music Player Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/mpd.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Fri 2017-08-11 15:40:04 PDT; 5h 53min ago
Main PID: 2345 (mpd)
Tasks: 10
Memory: 188.0M
CPU: 5min 4.760s
CGroup: /system.slice/mpd.service
├─2345 /usr/bin/mpd --no-daemon
├─2355 /usr/bin/pulseaudio --start --log-target=syslog
└─2358 /usr/lib/pulseaudio/pulse/gconf-helper

Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: doing parameter hosts allow = 192.168.1.
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: doing parameter case sensitive = No
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: doing parameter encrypt passwords = true
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: doing parameter security = user
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: pm_process() returned Yes
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: lp_load_ex: refreshing parameters
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: pm_process() returned No
Aug 11 15:40:05 xena mpd[2345]: added interface enp2s0 ip=192.168.1.148 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.25
Aug 11 15:40:05 xena pulseaudio[2355]: [pulseaudio] server-lookup.c: Unable to contact D-Bus: org.freedesktop.
Aug 11 15:40:05 xena pulseaudio[2355]: [pulseaudio] main.c: Unable to contact D-Bus: org.freedesktop.DBus.Erro
lines 1-22/22 (END)

## From this it looks like a pulseaudio issue. So I googled, and got some info from an Arch wiki (https://wiki.archlinux.org/index.php/Mu ... yer_Daemon). It seems that I'm doing a "global" setup ie networked server to clients and that there is a pulseaudio issue with that requiring a work-around. However, I tried various things already which made the situation works (failure to connect at all). So I could not really follow the Arch wiki well enough and need some help. It would be greatly appreciated.

I set up a server-client music system 7-8 years ago using mt-daapd and Rhythmbox, but mt-daapd seems pretty much obsolete and trying to install forked-daapd turned out to be compilation hell! So MPD seems to be my best hope. Thx, feffer

max
Forum team
Posts: 922
Joined: January 15th, 2013, 3:43 pm

Re: Installed, but not working

Post by max » June 12th, 2019, 11:59 am

MPD 0.19.12 is an ancient, unsupported version. Sorry.

skidoo
Posts: 168
Joined: April 28th, 2013, 10:06 pm
Location: Western Germany

Re: Installed, but not working

Post by skidoo » June 13th, 2019, 5:37 pm

MPD server is for playing music. Audio interface is connected to MPD server. MPD clients (mpc, nmpc, gmpc, ario...) controling the server. No music here.

My advice is to use ALSA on a headless server. Should work even with your ancient MPD ;) But have a look at MPDs release notes: you want to update. Or use Debian (da real stuff) testing for a more recent MPD.

Code: Select all

# service mpd status
● mpd.service - Music Player Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/mpd.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Fri 2017-08-11 15:40:04 PDT; 5h 53min ago
Really 2017?

Post Reply