PI-zero and HDMI audio

Discuss client development (or even MPD development if you feel so inclined), ask questions about the client libs, MPD feature requests from client developers, etc...
Post Reply
paysan18
Posts: 6
Joined: January 11th, 2019, 10:13 am

PI-zero and HDMI audio

Post by paysan18 » January 13th, 2019, 6:37 pm

I installed MPD on a PI-zero and want to use HDMI as the output.
Therefore I have a HDMI audio splitter connected to HDMI jack.
Running the utility "aplay" and "speaker-test" gives no problem.
So the HW path is ok.

In the mpd.conf I have the following:

audio_output {
type "alsa"
name "HDMI"
device "hw:2"
}

Also tried hw:0 and hw:1

What is the meaning of the number in "hw:2" ?
Or sometimes I see "hw:0,0". A second parameter.
Is this documented somewhere?

Anyway the result is silence.
Please who can help me out?

Regards, Wim

max
Forum team
Posts: 863
Joined: January 15th, 2013, 3:43 pm

Re: PI-zero and HDMI audio

Post by max » January 15th, 2019, 5:07 pm

I have:

Code: Select all

audio_output {
        type            "alsa"
        name            "My ALSA Device"
        device          "hw:0,1"
}
It's "hw:0,1" because "aplay -l" shows:

Code: Select all

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 7/7
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0, device 1 ("hw:0,1") is the HDMI output.

Your question had nothing to do with MPD; it was a bare ALSA question.

paysan18
Posts: 6
Joined: January 11th, 2019, 10:13 am

Re: PI-zero and HDMI audio

Post by paysan18 » January 15th, 2019, 11:17 pm

Thanks Max, I will try this tomorrow.

Why is the meaning of this line in the /boot/config.txt

Hdmi drive = 2 ?

max
Forum team
Posts: 863
Joined: January 15th, 2013, 3:43 pm

Re: PI-zero and HDMI audio

Post by max » January 16th, 2019, 5:59 pm

My Pi3 doesn't have any HDMI options in /boot/config.txt, and I don't know what this option means. All I can say is that it works without any bootloader configuration.

Post Reply